TED вдъхва живот на идеите

TED вдъхва живот на идеите

 Всички познаваме лицето на успешната журналистика, най-вече с чертите на изключителната Опра Уинфри, успяла да се превърне в икона в света на медиите. Но успехът в тази област има и друго лице, повече свързано с възможността не само да се печелят много пари, а и да се генерира ново съдържание в живота ни, ново мислене. Лицето на този успех е Ричард Саул Уърман.


"Идеите заслужават да бъдат разпространявани"- под това мото е създаден и се  развива TED (на английски: Technology Entertainment and Design) TED е основана
през 1984 г., от Ричард Саул Уърман и Хари Маркс като еднократно събитие. От 1990 г. в Монтерей, Калифорния, конференцията започва да се провежда ежегодно. До голяма степен, първоначалният акцент на TED е технология и дизайн, съобразен със Силициевата долина, като център на тежестта. Сега събитията се провеждат в Лонг Бийч и Палм Спрингс в САЩ , в Европа и Азия, като границите на темите са значително разширени. Наред с двете задължителни събития - пролетния TED, който се организира по западното крайбрежие на САЩ, и летният TEDGlobal, провеждащ се всяко лято в Единбург, Шотландия. TED включва още видео сайта TED Talks, отвореният проект за превод Open Translation Project, TED Conversations, вдъхновяващи TED Fellows и TEDx programs, както и ежегодни TED Prize.

Мисли в 18 минути

Конференциите обединяват най-забележителните творци и мислители от всички кътчета по света, които споделят своите мисли пред присъстващите. Всяко изказване трае 18 минути или по-малко, а след събитието видео от конференцията могат да бъдат  гледани на сайта  Минали водещи включват: Бил Клинтън, Джейн Гудол, Малкълм  Гладуел, Ал Гор, Гордън Браун, Ричард Докинс, Бил Гейтс, Салман Хан, основателите  на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, както и много нобелови лауреати. Настоящият  уредник на TED е британския компютърен експерт, бивш журналист и издател на  списание, Крис Андерсън.

Удобство на информацията

Основателят на TED Ричард Саул Уърман се смята за пионер в практиката за  създаване на удобни начини за подаване на информация. Той е архитект, дизайнер,  написал е повече от 83 книги, формулира за пръв път понятието "Информационна  архитектура". Освен TED, Уърман е авторна концепциите и на EG, TEDMED и
WWW, която все още се разработва. Уърман е роден през 1935 г. във Филаделфия.  През 1965 завършва Университета в Пенсилвания като магистър по архитектура. на 26  години издава първата си книга Cities: A Comparison of Form and Scale, която определя  жизнения му път и мисия- да направи информацията еазбираема за себе си и другите.
От 1981 г. започва създаването на поредица пътеводители с информация, ориентирана  към реалните потребности на туристите. продължава своята мисия в Сан Франциско,  където публикува в нов формат телефонни указатели, атласи и справочници. Обзорът  на своите иновативни методи излага в книгата си Information Anxiety (1989 г.),  превърнала се в бестселър. През 1984 г. създава конференцията TED. През 2001 г. 
продава правата на фондацията Sapling Foundation и на нейния създател Крис  Андерсън.
Уърман е отличен с многобройни награди и звания. Лауреат е на стипендията  Гугенхайм, стипендия Грам и стипендия Чандлър. преподавал е в Университета в  Масачузетс, Кеймбридж, Южна Калифорния и много други. Консултант е на много  световни компании по въпросите на дизайна и информацията. В момента жиее в  Нюпорт, Роуд Айлънд, със съпругата си Сали Нугът.

Общността на любопитните души

Формулирането на мисията на TED започва  така: "Ние страстно вярваме в силата на  идеите, за промяна на нагласите, животът и в крайна сметка, светът. Така ние строим  прозрачна къща, която предлага безплатни знания и вдъхновение от най-вдъхновените  мислители в света, а също и една общност от любопитни души, ангажирани с идеи и с  грижа за другите". Персоналът на TED е със седалище в Ню Йорк и Ванкувър.  Конференцията се провежда първоначално в Монтерей, Калифорния до 2009. Именно  тогава се премества в Лонг Бийч, Калифорния, поради значително увеличение на  рисъстващите. От 2006 г. съществува и сайтът, на който могат да се гледат безплатно  много от вдъхновявящите изказвания на участницците.
Пролетната конференция ТED се провежда всяка година в САЩ, като събира в  продължение на 4 дни 50 светли умове, които представят своите идеи чрез ре1и,  музика и дори комедии. Няма дискусии, просто всички получават информация.
TEDActive е съобщество от любопитни и енергични хора, кото за седмица се потапят в   TED Talks, насочен към създаване на творческа обстановка, в която участниците  разговарят, обменят мнения и идеи.
TEDGlobal е лятната конференция, която се провежда Единбург. Темите имат глобален  характер, като се запазва стандартния формат на конференциите. Организират се и  по-малки по мащаб мероприятия по целия свят, в това число TED Salons и TED@, на  които се обсъждат различни теми и въпросъ, актуални за обществото.

В България

От 2010 г. в България се организира TEDxBG. TEDx са местни, самоинициирани  събития, сходни с TED, където x=самостоятелно организирано TED събитие
 http://tedxbg.org/bookhtml/book-2.htm . На TEDxBG публиката гледа комбинация от записен TED видео материал и известни български и чуждестранни презентатори на живо, подбрани по начин, който да разпали смислена дискусия и да разкрие нови връзки между различни културнозначими теми от областите на наукатa, изкуството, технологията, журналистиката, дизайна и устойчивото развитие.

Галерия

Inspire Talks уеб сайт
Inspire Talks уеб сайт
Inspire Talks уеб сайт
Inspire Talks уеб сайт
обратно към всички събития

Твоят app за здравословен живот ✰

One click

Бутик Талисман

One click

50 - те благословии на Елизабет Гилбърт

Прочети повече с един клик

Get Inspired

get-inspired